Predikant

Op 19 januari 2020 is Waldemar Epp tot predikant van de Doopsgezinde gemeenten Broek op Langedijk, Nieuwe Niedorp en Twisk-Abbekerk bevestigd. Hij is de opvolger van Bart Santema die in september 2018 met emeritaat is gegaan. Waldemar was al doopsgezind predikant in De Rijp en Graftdijk en dat blijft zo. Daarnaast vervult hij de functie van regiopredikant voor de kop van Noord-Holland.

Waldemar is op 27 februari 1970 in Rusland geboren als telg uit een Mennonitisch geslacht. Als kind verhuisde hij naar Duitsland en daar heeft hij zijn jeugd doorgebracht. Hij studeerde theologie in Amsterdam en begon zijn carrière als predikant in Apeldoorn.

Gemeente Broek op Langedijk

Wie in aanraking komt met het gemeenteleven van de Doopsgezinde gemeente Broek op Langedijk, komt in aanraking met een ontspannen, hechte gemeenschap. De leden wonen voor het grootste gedeelte in Langedijk en Heerhugowaard. Aan de diensten nemen ook vele niet-leden deel. Binnen de verschillende kerkgemeenschappen in Broek op Langedijk neemt de Doopsgezinde gemeente haar vrije en betrokken plaats in, levend uit de Bijbelse traditie.

Bijzondere activiteiten Broek op Langedijk

Leeskring
Samen met de Doopsgezinde gemeente Alkmaar is er een leesclub in Heerhugowaard.  
De deelnemers lezen een boek en bespreken dat ook met de lijnen naar het geloof. Elke tweede woensdagmorgen in de maand komt de groep samen.
Aanmelden bij Hilda Wouwenaar: wouwenaar1@live.nl
Mannen
Er is in Broek op Langdijk een nieuwe activiteit voor mannen: de Broeker sociëteit.
De mannen komen bijeen op de laatste woensdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Doopsgezinde kerk van Broek op Langdijk
Ze praten over actuele en Bijbelse onderwerpen.
vrouwen
De zusterkring is gezamenlijk met de gemeente Nieuwe Niedorp en komt eens per maand bij elkaar. In principe de derde dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00  uur. Jaarlijks staat een kerstviering op het programma. Daarnaast zijn er recreatieve activiteiten en boekbesprekingen en komen er regelmatig gasten langs om iets over een bepaald onderwerp te vertellen. Nieuwe leden zijn van harte welkom

 Geschiedenis Doopsgezinden Broek op Langedijk

Omdat het oudste geschrift waarin Langedijker Doopsgezinden worden genoemd, dateert van 30 november 1666, houdt de Doopsgezinde gemeente Broek op Langedijk die datum aan als oprichtingsmoment. Het is echter wel zeker dat de Doopsgezinden al veel eerder actief waren in dit gebied. Op 14 maart 1535 werd bij een actie het gebied te zuiveren van ketters het  huis van de weduwe van Jan Sijboutszoon te Broek op Langedijk met de grond gelijk gemaakt. Men had ontdekt dat in dit  huis geregeld bijeenkomsten van Doopsgezinden plaats vonden. Er valt veel voor te zeggen deze datum aan te houden als de eerste vermelding van Doopsgezinden in Langdijk.

De Doopsgezinden van Langedijk vormden samen met die van Koedijk de Doopsgezinde gemeente aan de Langedijk en de Koedijk. Oorspronkelijk was er ook in Koedijk een klein houten kerkje. De ene keer preekte de voorganger  in Koedijk de andere keer in Broek op Langedijk. Het kerkje van Koedijk is in 1795 verkocht en gesloopt. De oorspronkelijke vermaning van Broek op Langdijk lag aan de westzijde van de Dorpsstraat. Het pand dat er nu staat heeft als adres Dorpsstraat 215. Het betrof een eenvoudig gebouwtje dat rond 1850 in een erbarmelijke staat verkeerde. De beste oplossing was nieuwbouw aan de overzijde van de Dorpsstraat. Zowel het oude als het nieuwe pand lag aan het water om de leden uit Koedijk de gelegenheid te geven de kerk per schuit te bereiken. De huidige vermaning is ingewijd op 7 november 1858. In 1905 is er aan de voorkant een stukje aangebouwd en kreeg het gebouw een classicistische voorgevel. In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw bleek deze voorgevel in slechte staat te zijn. De gemeente koos niet voor restauratie maar voor vervanging door een eigentijdse gevel. Dit gebeurde in 1962. Daarna hebben er in de loop van de tijd diverse verbouwingen plaats gevonden. Het sobere intieme karakter van de kerkzaal is bewaard gebleven.

In de kerk is een éénklaviers orgel aanwezig dat in 1858 gebouwd is door orgelbouwer L. Ypma uit Alkmaar. Het front van het orgel, gemaakt door Nicolaas Willembroek, dateert uit 1732 en is afkomstig uit de Rooms Katholieke schuilkerk van Limmen.

Gemeente Twisk-Abbekerk

Twisk-Abbekerk is een zeer oude doperse gemeenschap. De eerste dopersen tref je hier al in 1530. Wie nu in aanraking komt met het gemeenteleven van de Doopsgezinde gemeente Twisk-Abbekerk, komt in aanraking met een groepje zeer betrokken Doopsgezinden, vergezeld van een grote groep vrienden, vriendinnen en vrijwilligers uit de directe omgeving. De gemeente is betrokken bij en geworteld in het dorp Twisk.

Op 2 feb. 1868 werd het nieuwe kerkgebouw (de Twisker Vermaning)  plechtig ingewijd, nadat op de “vorige donderdag” afscheid genomen was van de schuilkerk die aan de overzijde van de weg stond.

Stilteboetje in Twisk

Het geloofsleven verandert voortdurend. Waren we in de 16e eeuw nog radicaal (zie boven), neigt het nu steeds meer een persoonlijke, individuele en minder een gezamenlijke beleving. Achter de vermaning  in Twisk staat een schuurtje. Zo’n schuurtje wordt  in Westfriesland  ’boetje’ genoemd.  Het Stilteboetje sluit aan bij die behoefte van persoonlijk, individueel geloof beleven. Dit “protestants kapelletje” is 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar geopend. Een plek waar iedereen in stilte bezinning en bezieling kan vinden. Een plek die ook door velen gezocht en gevonden wordt. Lezende in het gastenboek weten we dat deze voorziening voor velen zeer waardevol is. Zeker na de restauratie van 2021 zijn we trotst en zuinig op dit unieke gebouwtje. Graag nodigen we u uit een kijkje te komen nemen.

Gemeente Nieuwe Niedorp

Vanaf het einde van de zestiende eeuw kwamen de Doopsgezinden in schuilkerken bijen.

Achter de boerderij, die nu als adres Dorpsstraat 205 heeft, was een zodanige ontmoetingsplaats.

Sinds 1795, het begin van de Bataafse republiek, kwam er godsdienstvrijheid en ontstond een mogelijkheid een kerk te bouwen. De eerste kerk, in Doopsgezinde kringen vaak vermaning genoemd, kwam in 1857 gereed. In 1878 werd dit gebouw vervangen door een nieuw fraai kerkgebouw .De namen van uitvoerders en opdrachtgevers staan in de gedenkstenen aan de linker en rechter muur achter in de kerk.

Oorspronkelijk had het kerkgebouw aan de straatzijde een bescheiden kerktoren, bekroond door een open koepeltje van hout. Het optrekken van een kerk met een toren was voor de doopsgezinden in de negentiende eeuw iets nieuws. Doopsgezinde kerken mochten geen toren hebben, maar vanaf 1795 kon dat. In de loop de jaren is het kerkgebouw gemoderniseerd. Zo verdwenen in de jaren 60 van de vorige eeuw de kerkbanken en veranderde het koetshuis achter de kerk in een moderne ontmoetingsruimte.

Boven het spreekgestoelte bevindt zich de orgelgalerij met in het midden het orgel, dat in 1882 gemaakt is door de orgelbouwers L. van Dam en Zn te Leeuwarden. De orgelkas is uitgevoerd in neogotische stijl, passend bij de bouwstijl van de kerk. Om het orgel te bespelen is naast een organist een pomper nodig. Het orgel is hiermee uniek in de omgeving want bij bijna alle orgels is de aandrijving tegenwoordig elektrisch.